Την Πέμπτη 21 Ιουλίου, ο ΠΑΣ Γιάννινα αγωνίζεται για πρώτη φορά στην ιστορία του στην Ευρώπη για το Europa League. Αντίπαλος η Odds Ballklub που στο πρώτο ματς στους Ζωσιμάδες, την κερδίσαμε με 3-0.

Η Odd πέρασε στον δεύτερο προκριματικό γύρο, αφού απέκλεισε την Mariehamn (2-0 και  1-1).

Που αγωνίζεται η Odds;

Εδρα της Odd είναι η Skagerak Arena που εγκαινιάστηκε το 2008. Έχει 4 μεγάλες σκεπαστές διώροφες κερκίδες που χωράνε 13.500 θεατές και συνθετικό χλοοτάπητα.

"Skagerak Arena turf" by Rune Mathisen from Skien, Norway - Nytt kunstgressUploaded by Arsenikk. Licensed under CC BY-SA 2.0 via Wikimedia Commons
“Skagerak Arena turf” by Rune Mathisen from Skien, Norway – Nytt kunstgressUploaded by Arsenikk. Licensed under CC BY-SA 2.0 via Wikimedia Commons

Που βρίσκεται αυτή η Skagerak Arena;

Βρίσκεται στην πόλη Skien [ˈʃeː’ən] (κάτι σαν Σσ-ι-έν  άκου το) διοικητικό κέντρο τής περιοχής Telemark και μέλος της παραδοσιακής περιοχής Grenland. Έχει περίπου 60.000 κατοίκους.

Χρειάζομαι διαβατήριο για να πάω στη Νορβηγία;

Όχι. Δεν χρειάζεσαι διαβατήριο για να ΠΑΣ στη Νορβηγία καθώς είναι στη συνθήκη Segen, αρκεί να έχεις καινούρια ταυτότητα με τα στοιχεία σου και στα αγγλικά. Φυσικά αν έχεις διαβατήριο ενεργό, τα πράγματα στις μετακινήσεις σου, γίνονται ακόμη πιο εύκολα.

ΠΡΟΣΟΧΗ Αν πας στη Νορβηγία με πτήση που έχει ενδιάμεσους σταθμούς, τσέκαρε και διπλοτσέκαρε αν θα χρειαστεί στους ενδιάμεσους σταθμούς να περάσεις πάλι από έλεγχο. Ίσως στους ενδιάμεσους σταθμούς να χρειάζεσαι διαβατήριο

Αν δεν έχεις καταλήξει ακόμη στο αν θα ΠΑΣ ή όχι να δεις τον ΠΑΣ Γιάννινα σ’ αυτό το ιστορικό παιχνίδι, μην το σκέφτεσαι. Εχεις ραντεβού με την ιστορία:

Skien_banner

Τι καιρό κάνει στην Skien; Να πάρω ζακέτα;

Καλό είναι να πάρεις μια ζακέτα μαζί σου, για να μη φωνάζει κι η μάνα. Τον καιρό στην Skien μπορείς να τον παρακολουθείς εδώ δίπλα που μας δείχνει, πέρα από τη τρέχουσα θερμοκρασία και την υγρασία, τους αέρηδες και πρόγνωση 5 ημερών.

Γυαλιά ηλίου;

Ε Ν Ν Ο Ε Ι Τ Α Ι. Σκέψου ότι θα ‘χουμε συνέχεια μέρα, πέρα από 2-3 ώρες που θα είναι σαν δειλινό.

Ας μιλήσουμε με τον ανταποκριτή μας στη Σουηδία:

kairos

Είναι στη Νομισματική Ενωση η Νορβηγία;

Εδώ δεν είναι στην ΕΕ, θες και €υρώ εσύ!
Νορβηγικές κορώνες (ή κορόνες σύμφωνα με τη νέα γραμματική) καμάρι μου. Υπολογίζεις χοντρά 10 κορώνες = 1 ευρώ (9.4 για την ακρίβεια).
Αν δεν έχεις νορβηγική πιστωτική κάρτα ΜΗΝ χρησιμοποιείς την κάρτα σου για τα έξοδά σου. Να την έχεις μόνο για back-up και λύση ανάγκης. Κάθε συναλλαγή που κάνεις με την κάρτα σου, έχει μετατροπή από ξένο νόμισμα σε κορόνα, άρα και προμήθεια. Υπολόγισε πόσα περίπου θα ξοδέψεις και με το που θα φτάσεις στο αεροδρόμιο μετατροπή σε κορόνες. Θα πληρώσεις και προμήθεια αλλά μία φορά μόνο. Και μία στην έξοδο αν σου έχουν περισσέψει.

Το αεροπλάνο με αφήνει στο Skien?

Δυστυχώς όχι. Σε αφήνει στο Όσλο. Από εκεί θα πάρεις τρένο για το Skien ή θα βρεις άλλους ΠΑΣολέδες που θα είναι στο Οσλο και θα πάτε παρέα. Μπορείτε να νοικιάσετε και αμάξι αν θέλετε. Υπολόγιζε κάνα 200άρι μαζί με τις βενζίνες. Αν θες αμάξι να έχεις μαζί σου καινούριο δίπλωμα οδήγησης (πλαστικό), να είσαι τουλάχιστον 2 χρόνια οδηγός, διαβατήριο και πιστωτική κάρτα.

nomarxia

Όπως κάθε παιχνίδι του ΠΑΣ Γιάννινα που σέβεται τον εαυτό του, έτσι κι αυτό εδώ ξεκινάει με συγκέντρωση και πορεία από τη Νομαρχία του Skien

Πληροφορίες εδώ

fort

Ενώ υπάρχει ήδη ανοιχτή πρόσκληση από τους φιλάθλους της Odd να βρεθούμε πριν το ματς στην pub τους για μπύρες και burgers. Πληροφορίες εδώ.

st-11

Φυσικά τελικός μας προορισμός η Skagerak Arena για το 2ο ημίχρονο του ΠΑΣ Γιάννινα με την Odd.

Πληροφορίες εδώ.

Θέλω να βλέπω τον Ταύρο ψηλά

Πληροφορίες Γιάννης Πετράκης

Ανακοίνωση ΠΑΣ Γιάννινα Sweden fans

Θα θέλαμε να ενημερώσουμε και να πληροφορήσουμε τους φιλάθλους του ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ που θα εκδράμουν από όλη την υφήλιο στη Νορβηγία για τον επαναληπτικό αγώνα της ομάδας μας , σχετικά με τους νόμους -κανόνες – ισοτιμίες- μετακίνηση ώστε να αντιμετωπίσουν όσο το δυνατόν λιγότερα προβλήματα.

swedenfans

Νορβηγία: Μια από τις πιο ακριβές χώρες σε παγκόσμιο επίπεδο.
Εθνικό νόμισμα: Νορβηγική κορόνα
1€ =9,415 Nok (10€ =94,15 Nok)
Χρήσιμα τηλέφωνα
Ελληνική πρεσβεία: +4722442728
Nobels gate 45 , 0244 Oslo
Αστυνομία: 112
Ασθενοφόρο: 113
Πυροσβεστική: 111

ΜΕΤΑΦΟΡΑ  Για την μεταφορά από και προς το Σκίεν υπάρχουν 3 τρόποι, λεωφορείο, τρένο, ενοικίαση οχήματος. Τα εισιτήρια στη Σκανδιναβία για όλα τα μέσα έχουν κυμαινόμενες τιμές όπως τα αεροπορικά και το κόστος με λεωφορείο ή τρένο από το αεροδρόμιο του Όσλο μέχρι το Σκίεν είναι περίπου 50€, για την ενοικίαση αυτοκινήτου χρειάζεται δίπλωμα νέου τύπου (πλαστικό ή να αναγράφεται στα Λατινικά ότι το συγκεκριμένο έγγραφο είναι δίπλωμα οδήγησης), διαβατήριο, ταυτότητα και πιστωτική κάρτα credit card.

ΟΔΗΓΗΣΗ Η Νομοθεσία, στη Σκανδιναβία είναι αυστηρή και τηρείται κατά γράμμα. Οι δρόμοι στην Νορβηγία δεν έχουν καμία σχέση με τους ελληνικούς. Είναι μικροί, στην πλειοψηφία τους με μία λωρίδα κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση και χωρίς στηθαίο ενδιάμεσα, ενώ η ΛΕΑ είναι μερικά εκατοστά. Τα όρια ταχύτητας ποικίλουν από 30 έως και 80 χλμ/ώρα, και 110 σε ορισμένεςεξαιρετικές περιπτώσεις, ενώ οι δρόμοι εποπτεύονται από κάμερες της τροχαίας. Επίσης, στην Νορβηγία οι δρόμοι έχουν διόδια αλλά με χρήση κάμερας. Περισσότερα για τα διόδια μπορείτε να βρείτε σ’ αυτό το link

ΠΡΟΣΟΧΗ στη παραβίαση του ορίου ταχύτητας.
Και το παρκάρισμα είναι παντού επί πληρωμής . Τα φώτα πρέπει να είναι ανοιχτά μέρα – νύχτα (μεσαία σκάλα). Και οι ζώνες ασφαλείας υποχρεωτικές (ακόμη και μέχρι το περίπτερο)

Το ΑΛΚΟΟΛ που επιτρέπεται να ανιχνευθεί είναι 0,2. Η μέγιστη κατανάλωση αλκοόλ στον οδηγό αντιστοιχεί σε ποσότητα και περιεκτικότητα μιας ελαφριάς Μπύρας 2,2% – καλό είναι να αποφεύγετε οποιαδήποτε χρήση όταν οδηγείτε. Από εκεί και πέρα εάν οδηγείτε όχημα και σας κάνουν αλκοτέστ το μπλέξιμο είναι πολύ μεγάλο και το πρόστιμο τσουχτερό καθώς πιθανή είναι κ η αφαίρεση του διπλώματος. Επίσης μπορεί να γίνει αλκοτέστ και σε πεζό εάν κριθεί αναγκαίο από τις αρχές,όπως επίσης οποίος έχει καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ του απαγορεύεται να ταξιδέψει με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

ΓΗΠΕΔΟ και γενικά συμπεριφορά. ΔΕΝ επιτρέπεται η μεταφορά και κατοχή επικίνδυνων αντικειμένων, όπλα , μαχαίρια, ξύλα, ρόπαλα, ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ . Εντός γηπέδου απαγορεύεται η χρήση καπνογόνων, αλκοόλ, ΚΑΠΝΙΣΜΑ (Απαγορεύεται το κάπνισμα κυριολεκτικά σε όλους τους δημόσιους χώρους). Υπάρχουν κάμερες παντού και άμεση επέμβαση και σύλληψη του δράστη. Οι φωνές και οι πανηγυρισμοί επιτρέπονται!
Σε κάθε περίπτωση απαγορεύεται η κλοπή και τιμωρείται άμεσα και ΑΥΣΤΗΡΑ.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Το εθνικό νόμισμα είναι η κορόνα Nok 1€ = 9,415 Nok. 10€ = 94,15 Nok.
Οι φίλαθλοι του ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ θα πρέπει να μεριμνήσουν για συνάλλαγμα (μπορεί να γίνει και στο αεροδρόμιο του Όσλο αλλά και σε ειδικά ανταλλακτήρια συναλλάγματος στην πόλη) ή με πλαστικό χρήμα που είναι και ο βασικός τρόπος διακίνησης χρημάτων – πιστωτικές η χρεωστικές κάρτες (στις οποίες υπάρχει χρηματικό απόθεμα). Μια ενημέρωση από την τράπεζα σας λόγω capital controls καλό είναι να γίνει πριν το ταξίδι.
Και να θυμάστε το ποδόσφαιρο είναι δευτερεύων σημαντικό πράγμα στην ζωή μας !

Με το καλό να έρθετε στην ήδη ΜΠΛΕ Σκανδιναβία και να επιστρέψουμε όλοι χαρούμενοι και με την πρόκριση του Ajax της Ηπείρου στις οικογένειες μας!
Και στη κερκίδα και στους δρόμους του Σκίεν όλοι οι ΠΑΣολέδες μαζί!

PAS GIANNINA SWEDEN FANS
ΠΑΣ θρησκεία και στην Σκανδιναβία !

Οι ΠΑΣολέδες από τη Σουηδία θα βάλουν πούλμαν για τη μεταφορά προς και από Skien.  Αν ενδιαφέρεσαι επικοινώνησε μαζί τους στη σελίδα τους στο facebook